Jutalomkirándulás

A 2018-2019. tanévi természettudományos csapatverseny első három helyezettjének jutalomkirándulására ezúttal a Sokoró dombvidékét választottuk, előkészítve a szeptemberi versenyt, amelynek témája a fa és az erdő lesz.
A ravazdi erdészettől indultunk, ahol a személygépkocsikra útvonal engedélyt váltottunk, hogy bejuthassunk a dombvidék legszebb részeire. Először a közeli Béla király kutat (műemlék kútház) tekintettük meg és megkóstoltuk a bővizű forrás vizét, amelyet Vis Vitalis néven ásványvízként palackoznak.
A falut elhagyva a Likas-horog kicsi, de mély szurdokvölgyében álltunk meg a monumentális löszfalak között. A helyenként kanyargós erdészeti úton "felkapaszkodtunk" a Rekettyés-tetőre, majd a vadgesztenye sorral ékes Emlékmű-nyiladékig (erdészeti emlékmű) autóztunk. A szomszédos vaddisznós kertből most sajnos nem jöttek elő a kerítéshez az állatok, de a nyiladékban akadt már ehető vadcseresznye, és sok érdekes és értékes virágra bukkantunk: szurokfű, kakukkfű, réti zsálya, ligeti zsálya, közepes útifű, elvirágzó bíboros kosbor (orchidea), stb...
Ezután a Sokorópátka közelében fekvő Vadalmáshoz utaztunk: jól kiépített pihenőhely ; millenniumi emlékmű ; vadászház. Előzőleg a közelben hatalmas vörösfenyőket, majd vörös fenyves aljában tenyésző csillagfürt virágmezőt láthattunk. A vadalmási tisztáson előkerült a focilabda és a frizbi is.
Sokorópátkán áthaladva gyönyörködhettünk a falu csodálatos környezetében, és láttuk a ritkaság számba menő kutat, amely járdaszigetként áll az út közepén.
Tényőn letértünk a 2016-ban felújított Árpád-kúthoz, amely kevés, de nagyon finom, jéghideg forrásvizet ad, amelyből a monda szerint Árpád fejedelem ivott először.
Hazafelé Győrújbaráton enyhítettük magunkat a nagy hőségben finom fagylalttal, a kirándulás zárásaként.
 
Kategória: