A Kommunizmus áldozatainak emléknapja

Február 25-én Erdős Kristóf történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának munkatársa előadásával emlékeztünk a gimnáziumban a kommunizmus áldozataira. Azért február 25-e az emléknap, mert 73 éve Budapesten ezen a napon tartóztatták le a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, majd húrcolták a Gulágra.

Az előadó felidézte Boldog Apor Vilmos püspök 75 évvel ezelőtti vértanúságának történetét. Beszélt a kitelepítésekről két személyes sors felidézésével. Megismertük Jankovics Marcell későbbi filmrendező sorsát, akit 10 évesen telepítettek ki családjával együtt és Gyertyánffy Ágnes izgalmas életének azt a szakaszát, amikor 13 évesen családjával együtt a kitelepítés sorsára jutott.

Szó esett arról is, hogy iskolás diákként milyen volt a Rákosi-korszak. Gereben Ferenc - később könyvtáros, a rendszerváltás után egyetemi oktató a Pázmányon – élettörténetéből tudtuk meg, hogy diákévei alatt megtörtént, hogy Nagyszombat délutánra berendelték az egész iskolát filmnézésre, hogy a gyerekek ne tudjanak elmenni a feltámadási körmenetre.

Az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás Boldog Brenner János atya és Gulyás Lajos levéli református lelkész és családja sorsának felidézésével vált életszerűvé. A főiskolai vagy egyetemi továbbtanulási lehetőségek bemutatásánál hallhattuk Dr. Szabó Zoltán egészségügyi miniszter 1966 nyarán kelt levelét, mellyel érvénytelennek nyilvánította Gulyás Lajos ötvenhatos mártír legnagyobb lányának sikeres egyetemi felvételijét.

Erdős Kristóf előadását Harcsa Tiborné ny. vezető óvónő vallomása zárta, kit elmondása szerint választás elé állítottak a következő képpen: „Elvtársnő, döntse el, templomba akar-e járni, vagy óvónő akar-e lenni!” Harcsa Tiborné így folytatta: „Én óvónő akartam lenni, de a hitemhez is hű akartam maradni, ezért a férjemmel (Nyíregyházáról – E. K.) környező falvakba, Újfehértóra, Rakamazra jártunk misére. Vezető óvónőként mindig be akartak léptetni a pártba, de én sosem voltam párttag, se akkor, se a rendszerváltás után.”

Erdős Kristóf vértanúkat, üldözötteket és átlagos emberi életeket felidéző előadása figyelmeztetett és emlékeztetett a kommunista korszak történéseire és segített a tanulságok feldolgozásában.

Jakab Gábor
igazgatóhelyettes
 
Kategória: