„Végül együtt voltunk Rómában...” - összefogott a négy tagozat a Prohászkában

Nemes összefogásról tanúskodott a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda négy tagozata. Felhívást intéztünk ugyanis a 11. évfolyam részéről valamennyi idejáró gyermek és szülő felé, hogy ki-ki támogassa tehetségével vagy anyagilag a jövő tanévben végzősök őszre tervezett római zarándoklatát. Mivel az e célra pályázaton nyert összeg csak töredéke a zarándoklat költségeinek, az út támogatásához jótékonysági koncert szervezésébe fogtunk. A tanév végén szokásos fáradság, az utolsó nagy témazárók és felelések sem szegték kedvét a vállalkozó szellemű és igazán nagyon  tehetséges óvodásoknak és diákoknak, illetve a felkészülésben serénykedő óvónőknek és pedagógusoknak, sőt kiváló művészek is megtisztelték szereplésükkel a hallgatóságot.

A gálát  meglepetés-műsorral hirdettük meg, s erre a címre rászolgált a program, ezzel minden kedves vendég egyetértett a végén. Az igazgató úr köszöntő  szavai után Berkes Kálmán, a Győri Filharmónikus Zenekar művészeti igazgatója, nemzetközi hírű karmester, aki szülőként is olvasta és értette felhívásunk lényegét, az Arrabona Rézfúvós Kvintett kiváló művészeit hozta el hozzánk, akik klasszikusokkal és a népszerű ragtime dallamokkal nyitották meg a gálát. Berkes Kálmán bevezetőjében kiemelte, hogy nem igazi művész az, aki nem érzi jól magát, ha jótékonysági céllal zenélhet. Senki nem kételkedett benne, hogy nagy művészeket tapsolhattunk meg előadásuk végén.   A felnőtt fellépőket a legkisebbek követték. Szarvas Mária Filoména óvodásunk kifejező és lelkes szavalatát társai népi játéka követte „Pünkösdölő” címmel.  Az alsó tagozatból Braunsteiner Áron és Vass Lelle derűs hangvételű versekkel szórakoztatták a közönséget, míg a felső tagozatból Nagy Emma és Bóka Levente szavalataikkal a várva várt vakáció, a nyár hangulatát idézték a közönségnek. Iskolánk általános iskolai kórusa Kriston Pálné tanárnő vezényletével két részletben is fellépett. Egyházi és világi tematikából is válogattak, s fellépésük értékét növelte, hogy két diákunk: Braunsteiner Virág és Berki Fanni hangszeren kísérte a lelkes éneket.  Az alsó és felső tagozatból Bóka Levente, Nagy Emma, Havasréti Júlia, Kondor Levente, Horváth Júlia, Horváth Katica Mária, Berki Fanni és Szabó Emese hangszeres játékában gyönyörködhettünk. A hangszerek között szerepelt fuvola, klarinét, xilofon és zongora.

Jó alkalom volt a koncert arra is, hogy az évente öt alkalommal kórházi osztályokat járó „prohászkás Lurkók” ezúttal a gyermeknapra összeállított műsort is előadhassák. Janikovszky Éva kamaszokról szóló írásai és svéd gyermekversek hallhatóan és láthatóan is szórakoztatták az egybegyűlteket. A diákok ez alkalommal a 9. évfolyam tanulói közül, név szerint: Baranya Rebeka, Csonka Rozi, Erdélyi Szabina, Karácsony Katrin, Sándor Emese, Sulyok Boglárka, Tar Gabi, Tóth Szintia és Virág Panna.

A 11. évfolyam, a vendéglátó két osztály is kitett magáért: Balaskó Iringó Emma fuvolaszólója és Hegyi Olivér zongorajátéka is óriási tapsot kapott. Kovács Gábor ebből az évfolyamból néptáncot hozott, illetve Németh Laura és Nádasi Léna Júlia érett és komoly szavalata is elismerést váltott ki a nézőkből. Rendeztünk egy kis vásárt is: házi süteményekkel szolgáltak a gála házigazdái, s az adakozásra kitett doboz mellett diákjaink rajzait is meg lehetett vásárolni jelképes áron. Nagyon jó hangulatban telt a délután. A gála bevétele összesen 175.370,- Forint, mely egészében leendő végzőseink zarándoklatát támogatja. Hálásan köszönjük minden kedves támogatónk felajánlását.

Aki esetleg nem tudott eljönni a gálára, és szeretné támogatni a zarándoklatot, a Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központért Alapítvány számlaszámára is utalhat célzottan, a „Végül együtt voltunk Rómában…” közlemény megjelölésével.
A számlaszám: K&H 10403356-00011665-00000005.


Egyúttal szeretném megköszönni a 11. osztályos diákok nevében valamennyi kedves szülőnek, hozzátartozónak, fellépő művésznek, pedagógusnak, diáknak és óvodásnak, hogy önzetlenül segített, és  valamilyen módon támogatta ezt a hagyományteremtés szándékával elíndított szép ügyet. A zarándoklatot követően természetesen részletesen tájékoztatjuk majd a kedves Érdeklődőket a program  minden részletéről.

Horváth-Hutás Rita
tanárnő