Zarándoklat a Fekete Madonnához

Immár hatodik alkalommal került sor a Misszió Tours szervezésében a częstochowai zarándoklatra. 840 zarándoktestvérünkkel együtt keltem útra Zimonyi Katalin tanárnő és 19 diákunk társaságában 2017. június 26-án, hogy négy napon keresztül imádkozzunk hazánk lelki megújulásáért. Az esemény két fővédnöke Dr. Veres András, győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, továbbá velünk tartott Soltész Miklós államtitkár úr is.

Az idei vonatos zarándoklatot két évforduló tette különlegessé. Az első a Szent László-év. Ennek keretében utolsó napunkon Krakkóban részt vettünk a Wawel-székesegyházban a Lengyelországban született lovagkirály tiszteletére bemutatott szentmisén. Veres András homíliáját teljes egészében elolvashatják a Győri Egyházmegye honlapján.

Itt is, akárcsak Csíksomlyón, velünk volt szent királyunk Gyulafehérváron őrzött ereklyéje.

A szentmisét követően Kövér László megnyitotta a Pro Patria Egyesület által rendezett, Szent László tiszteletéről szóló kiállítást a Szent Mária Magdolna téren.

A második jeles évforduló a częstochowai kegykép megkoronázásának 300 éves jubileuma. A koronát adományozó XI. Kelemen pápa a Jasna Górát alapító pálosokat nevezte Mária élő koronájának. A pálos atyák a nekik ajándékozott címet akarják kitágítani, és meghirdették a „Mária Élő Koronája” kezdeményezést, amelyhez Magyarországról is lehet még csatlakozni augusztus 26-ig. Erről itt olvashatnak bővebben.

Az első vonatos zarándoklat alkalmával, 2011-ben a kegykép hiteles másolatát ajándékozták a magyar népnek a częstochowai pálosok, ami abban az évben június 30-án került a budapesti Szent István-bazilikába. A jubileumi év kapcsán most a lengyel pálosok Szent István és Szent II. János Pál pápa képével díszített koronát adományoztak a magyaroknak, amelyet Tamás József gyulafehérvári segédpüspök, lelki vezetőnk áldott meg a częstochowai kegykápolnában, majd amit szentmise keretében Erdő Péter bíboros, prímás a budapesti kegyképmásolatra helyezett szintén június 30-án.

Prohászka Ottokár 1896-ban a következőket mondta Szűz Máriáról: „Ha hisz és szeret, ha téged tisztel, ha erényeidet saját életébe oltja: nemcsak hogy megbírja, de már a győzelem koszorúja után nyújthatja ki kezét. Maradjunk ez alapon: a népeknek élete nemcsak vértócsákba, hanem fertőkbe is veszhet. A fertőkbe nem jutunk, ha a hit erejével s az erkölcs lelkével a kultúrmunkához fogunk, hiszen nála van az élet és az erény minden reménye.” Az egész zarándoklat szellemiségét ez a gondolat hatotta át, és minden lelki program, a szentmisék, a rózsafüzér imádságok, a zsolozsmák, a gyónási lehetőségek, a keresztút, az imák a magyar és lengyel nemzetért, a közös éneklések, a zenés áhítat, a koszorúzások és előadások azt szolgálták, hogy hitben és magyarságunkban megerősödve térhessünk haza.

Köszönjük a Misszió Tours utazási irodának a fantasztikus szervezést és lebonyolítást, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatását!

Botosné Mészáros Krisztina
Koordinátor
 
A częstochowai bazilika
A częstochowai bazilika orgonája
A kolostor egyik bejárata
A waweli székesegyház előtt
A waweli székesegyház előtt
Bevonulás a kolostoregyüttesbe
Csoportkép a kolostor udvarán
Csoportkép a krakkói vasútállomáson
Égre nézés
Egy częstochowai parkban
Érkezés a krakkói Mária-templomhoz
Felvonulás a Fényes-hegyre
Felvonulás a Fényes-hegyre
Felvonulás a Fényes-hegyre
Felvonulás a Wawel-dombra
Galambvadászat
Gyertyás körmenet
Indulás a krakkói vasútállomásról a belvárosba
Kegykápolna fala
Kegykép
Kordecki terem
Koszorúzás a katyni és szmolenszki áldozatok emlékművénél
Koszorúzás a Popieluszko szobornál
Koszorúzás az Országgyűlési Őrség katonáival
Krakkó főtere
Mária Élő Koronája tablók
Mária-templom szárnyasoltára
Mária-templom tornyai
Megérkezés Krakkóba a Flórián-kapun keresztül
Pihenő zarándokok
Posztócsarnok
Soltész Miklós beszéde a Kordecki teremben
Szentmise kezdete előtt
Szentmise kezdete előtt
Szűz Mária sugárút
Ünnepélyes felvonulás a Fényes-hegyre
Vidám zarándokok
Vidám zarándokok
Wawel
Zarándokok hosszú sora
Zarándokok
Kategória: